Geriatrické centrum a infekční oddělení nově zdobí grafická díla na téma „Přísloví pro potěšení“

Zásluhou Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové jsou prostory na dalších dvou odděleních Pardubické krajské nemocnice, a.s. útulnější a krásnější. Po výzdobách dětského oddělení a dětské chirurgie tentokrát výtvarná díla zamířila na geriatrické centrum a na infekční oddělení. V pondělí 11. června je předsedkyně správní rady nadačního fondu a duše celého projektu, herečka Zdeňka Žádníková Volencová, slavnostně předala.

nem_pce„Paní Žádníkové, jejímu nadačnímu fondu i všem sponzorů patří naše velké poděkování. Jsme opravdu velmi potěšeni, že tímto způsobem dlouhodobě podporují naši nemocnici. Moc si těchto darů ceníme a budeme se moc těšit i na další pokračování této krásné spolupráce,“ pronesla Martina Kynclová, ekonomická ředitelka PKN. „Díky paní Žádníkové a její aktivitě jsme na naše oddělení získali krásnou výzdobu. Obrazy i fejetony jsou nádherné a nepochybně našim pacientům zpříjemní pobyt v nemocnici,“ dodali Ivo Bureš a František Sedláček, primářové geriatrického centra a infekčního oddělení PKN.

Nadační fond Zdeňky Žádníkové, který vznikl v roce 2007, dlouhodobě spolupracuje s Pardubickou krajskou nemocnicí, a.s. V minulých letech už díky jeho aktivitě byly nástěnnými malbami Libora Škrlíka vyzdobeny dětské oddělení, dětská JIP a ambulance dětské chirurgie. Nyní fond zaměřil svou pozornost vůbec poprvé na seniory a dospělé pacienty.

„Od roku 2007 děláme projekty pro děti. Když se na obrázky přišli podívat lékaři z oddělení pro dospělé, tak se jim vždy líbily. A zároveň litovali, že je nemají také a že by chtěli také něco tak pěkného. Takže pět let jsem hledala výtvarníka, který by zaujal dospělého člověka. Nyní jsem ho našla v Magdě Veverkové,“ uvedla Zdeňka Žádníková.

Výtvarnice Magda Veverková vytvořila cyklus mobilních nástěnných maleb pro dospělé pod názvem „Přísloví pro potěšení“. Svým originálním výtvarným stylem na nich ztvárnila nejznámější česká přísloví. A nezůstalo jen u grafických děl. Na projektu spolupracoval i spisovatel Benjamin Kuras, který obrázky doprovodil vtipnými a poutavými fejetony. Nyní visí na stěnách geriatrického centra a infekčního oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

„Pardubickou nemocnici a zdejší lékaře mám moc ráda. Našla jsem tady lidi, na které je spolehnutí. S takovými s radostí spolupracuji. Ať už je to primář Bureš nebo primář Němec z dětského oddělení. Skvěle se starají o seniory, resp. děti. Takže z tohoto důvodu jsem si i pro premiéru projektu pro seniory a dospělé opět vybrala nemocnici v Pardubicích,“ uvedla Zdeňka Žádníková.

Projekt nástěnných maleb „Přísloví pro potěšení“ vznikl díky finanční podpoře Zásilkového obchodního domu Blancheporte, který je stálým partnerem Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové při aktivitách v Pardubicích. „Fond má naši plnou důvěru. Věříme, že Zdeňka nejlépe ví, co je nejlepší. Proto jsme i uvítali, že po dětech připravila projekt také pro seniory. Jsme rádi, že svou pozornost prostřídává. Hrát na jednu notu by asi nebylo ono,“ uvedl Petr Wagner, generální ředitel společnosti Blancheport.

Součástí slavnostního dopoledne však nebylo pouze předání nástěnných maleb. Zdeňka Žádníková ještě geriatrickému centru předala kosmetické výrobky firmy Unilever, divize Dove. A přivezla rovněž společenské hry od společnosti Pexi, určené rovněž pro děti na infekčním oddělení.

Mgr. Dušan Korel
tiskový mluvčí a vedoucí referátu komunikace s veřejností
Pardubická krajská nemocnice, a.s.