Hra na anděla

Láska může být něžná a opatrná, rychlá a vášnivá, potměšile zábavná, bezradná i naplňující.
Láska poskytuje náměty literátům a živobytí psychoterapeutům.O lásce s láskou zpívají a s humorem glosují Gentlemen Singers pod něžnou taktovkou autorky básnické sbírky Hra na anděla herečky Zdeňky Žádníkové. Básně za doprovodu klavíru volně přecházejí v písně a hrané scénky, aby se poznovu vrátily do písně a melodie klavíru. Renesance, baroko, Beatles, rap nebo hip hop – hudební forma vyjádření slov „Miluji tě“ je bez hranic.

Thumbnail image

Představení o tom, jak krásné je být člověkem.

Tak zní anotace večera, který uvede 19.března od 19 hodin v Zrcadlovém sále Zámku Dobříš Zdeňka Žádníková společně s Gentlemen Singers a s klavírním doprovodem Lukáše Čermáka.

Hra na anděla – co si máme pod tímto názvem představit?

Zdeňka Žádníková: „Před dvěma lety mne oslovil Richard Uhlíř z Gentlemen Singers, jestli bych pro ně nechtěla zkusit vymyslet představení v rámci jejich cyklu pro Hradeckou filharmonii na téma Valentýn a láska. Poměrně strašné zadání J. Kluci znali moji knížku, já jejich repertoár, protože nám rádi vystupují na benefičních akcích. Zkusila jsem si napsat první návrh scénáře s tím, že dobře, láska ano, Valentýna nějak obejdu, importované svátky nemám zrovna v lásce, a že to musí být napsané tak, aby to bavilo i chlapy. Což je u básní a komponovaných večerů docela výzva. Kluci si to přečetli, klukům se to líbilo, kluci se bavili a na to konto se nechali i trochu režírovat. Jezdila jsem s malou Zuzankou do Hradce Králové na zkoušky a na premiéře mně poprvé v životě drkotaly zuby trémou, protože v sále sedělo 400 lidí. Nakonec to byl jeden z našich nejsilnějších profesních zážitků. Loni si představení nahrál Český rozhlas a nyní pracujeme na anglické verzi, protože Gentlemen Singers často vystupují v zahraničí. A mně se s letošním rokem už uvolnily ruce i na návrat do práce.

Komu konkrétně bude výtěžek z představení věnován?

Zdeňka Žádníková:„Určila jsem si sama pro sebe pravidlo, že každý rok uděláme mimo Prahu, pro kterou se samozřejmě finanční prostředky shánějí snadněji, alespoň dva projekty v regionech. A zatím se to daří.

V Dobříši náš nadační fond za těch deset let své existence zainvestoval téměř 700 tisíc korun jen výhradně ze svých nadačních prostředků. Předloni jsme historicky poprvé změnili čekárnu dobříšské dětské ambulance s přispěním Střediska zdraví a grafického CD STUDIA a jsem moc ráda za rozvíjející se spolupráci s městem Dobříš.

Vícezdrojové financování, navíc podpořené důvěrou všech zúčastněných stran a schopností dotahovat věci do konce, je zárukou úspěchu jakéhokoli projektu. Výtěžek z benefičního představení bude po dohodě všech organizátorů, jimiž jsou NFZŽ, Město Dobříš, Zámek Dobříš a Dobříšsko aktuálně - věnován na obnovu venkovního hřiště pro děti z 2.MŠ Dobříš. Hřiště bude tentokrát postaveno z trvanlivých materiálů, aby vydrželo téměř „ navěky“.

Líbí se mi představa, že by se z něj těšily ještě děti dětí, které tam právě chodí. V tom vidím velký smysl – vytvářet duchovní či hmotné statky ku prospěchu či potěšení světa, jakkoli moralisticky to může vyznít.

Chtěla bych poděkovat za vstřícnost a možnost pořádat benefiční večer právě na Zámku Dobříš. Stálá podpora a velkorysost rodiny Collorado- Mannsfeld pro náš nadační fond velmi mnoho znamená.

Pokud chcete sobotní večer 19. března prožít ve znamení humoru, lásky a zároveň přispět na užitečnou věc – srdečně zveme a budeme se na vás těšit.

 

Děkujeme za rozhovor.